Hvordan motivere barn på tur?

Mange av oss har vært der. Sett toppen i det fjerne, og vil gjerne ha barna med dit. Men de vil ikke. Du lokker og truer. Ingenting nytter. Eller hva?

Heldigvis finnes det en pose full av gode triks og ideer om hvordan du kan motivere små røvere til å gå på tur og kose seg ute. Her er noen av mine tips.

Planlegg sammen. Å la barna være med og bestemme hvor turen skal gå, er en fin start. Da får de eierskap til målet, og det er motiverende i seg selv.

Ring en venn. Turen går mye lettere når poden har en på samme alder å gå på tur med. Å ta med en venn kan forebygge mange krisesituasjoner.

Telle skritt. For deg som voksen høres det kanskje gørr kjedelig ut. For et barn? Toppen av glede! Hvilke psykologiske mekanismer som spiller inn her, har jeg ikke peiling på, men å telle skritt fungerer!

Middagsmat Marlene Sune

Gjemsel. Litt slitsomt for oss foreldre, men mor eller far løper altså frem og gjemmer seg, og så skal barna lete. En annen versjon er å gjemme et plagg, f.eks. en lue. Heng den opp på en grein. Når barna har funnet luen, må de samarbeide om å hente den ned.

Sjokolade. Ja vel, det er et gammelt triks, men det fungerer.

Konkurranse. Hvem kommer først til toppen? Å vekke konkurranseinstinktet kan vel være en god idé? Men det er nok smart å beregne litt tid til å trøste sistemann …

Skattejakt. På stien finnes mange små, gjemte skatter. De kan være noe godt å putte i munnen eller andre spennende ting. Vi leter mens vi går. Hva finnes bak steinen rundt neste sving?

Ansikt. Skogen og fjellet rommer mange stubber, trær og greiner som ligner på troll eller andre vesener. Kan dere se dem?

Omvendt psykologi. «Jeg tror du aaaldri klarer å gå opp den bakken der. Nei, det er aaaltfor tungt for de små beina dine…» Omvendt psykologi fungerer ypperlig – helt til det ikke fungerer i det hele tatt. Ta sjansen og prøv, om du tør. Kan ende i grining.

Gøy på tur!

Ta pauser. Små bein blir fort trøtte, men jammen blir de raskt pigge igjen også. Du trenger ikke alltid snu, selv om sutringen overstiger 90 desibel. Bare ta en pause, så blir stemningen snart god igjen. Tror jeg.

Fortell. Du er barnas idol. Alt du sier er kult. Fortell om insektene, dyrene, blomstene og alt annet dere ser underveis. Da glemmer de sin egen uvilje. Men vær forberedt å bli bombardert med naturfaglige spørsmål i etterkant. Ps! Å gå en strekning der det er internettdekning, kan være smart …

Følger du noen av disse tipsene, har du iallfall en god sjanse til å få en trivelig tur med barna, men det finnes ingen garanti! Barn kan være noen lunefulle troll til tider. Hvem vet hva de finner på? Kanskje har de sin egen pose – full av ideer om hvordan mor og far kan knekkes psykisk på tur? Uansett: God tur!

(Teksten stod på trykk i Turboposten i oktober 2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s