Tips til telttur på vinterstid

Teltturer er ikke kun forbeholdt svale sommernetter. Det er fullt mulig, og veldig moro, å dra på telttur med barn om vinteren også. Jeg har hatt guttene mine med på vintertelttur og de storkoste seg. Men det er et par ting som er viktige å huske.

Å velge seg en god teltplass er viktig

Å velge seg en god teltplass er viktig.

En snøhule vil holde rundt 0 grader i løpet av natten, men et telt er mye mer værutsatt. Derfor er det viktig med varme klær (ull), og godt med skift hvis de skulle bli våt. Kroppen forbrenner mer energi når det er kaldt, så rikelig med mat som er enkel å forberede (eller som er ferdiglaget) er også greit. Planlegg godt i forkant og gå for enkle og effektive løsninger.

Telttur i Ervikane

Telttur i Ervikane.

Liggeunderlaget må være av typen Bamse Extreme, Trangoworld e.l. Den viktigste jobben et liggeunderlag gjør er å isolere mot bakken. Noen mener luftmadrasser også isolerer, men min erfaring er at det er bikkjekaldt å sove på et oppblåsbart liggeunderlag i minusgrader.

Guttene legger seg for kvelden. Godt innpakket i sovepose og jervenduk.

Guttene legger seg for kvelden. Godt innpakket i sovepose og jervenduk.

Soveposene til barna må være gode. Problemet er at juniorsoveposer ikke merkes med komforttemperatur, såvidt jeg har sett iallfall. Er du usikker på kvaliteten, så kan du alltid hive en jervenduk rundt soveposene. Det gjorde jeg på ene turen vår. Da var det -12 grader. Guttene sov i ullstillongs, ulltrøye, ullgenser, ullsokker og lue. Så la jeg jervensduken rundt begge guttene i soveposene. Da var de varme og gode natten gjennom. Det var verre med meg som ikke hadde ordentlig liggeunderlag igjen til meg selv… Brrrr.

Du kan også legge en varmeflaske i bunnen av soveposen. Den varmer kalde tær.

Jervenduk er godt å ha når det er kaldt ute om morgenen

Jervenduk er godt å ha når det er kaldt ute om morgenen.

Barn står ofte tidlig opp, så da gjelder det å få varmen i dem. På med masse klær inne i teltet. Det kan være fristende å fyre opp en brenner inne i teltet, men den sjansen tar ikke jeg. Ungene må bevege seg og være i aktivitet for ikke å fryse mens du lager frokosten. Jeg liker å koke opp vann på kvelden og ha i termos, slik at vi kan starte med en kopp varm kakao, ellers kanskje en suppe, mens eggene stekes.

Er det snø, så sett teltet ordentlig opp og barduner godt, i tilfelle vinden øker på om natten. Snøplugger får man kjøpt i butikken, ellers kan du bruke staver og ski til å feste teltet med. Kast snø inntil teltveggene for ekstra isolasjon.

Involver gjerne barna i alle oppgavene som skal gjøres. Ofte liker de å hjelpe til og bonusen er jo at de holder varmen.

Pakkeliste for vinter finner du her.

PS! Husk å få ungene til å gå på do før dere kryper ned i posen. Det er ikke særlig gøy for de å stå opp midt på natten og tisse i -12 grader.

Lykke til!

5 thoughts on “Tips til telttur på vinterstid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s