Tøffinger i telt!

41 små og store trasker nedover grusveien mot Ervikane friluftsområde i Os kommune. Det høljer trollkjerringer og blåser sideveis, men vi gir blaffen i det, for nå skal vi på telttur!

Teltturen gikk til Ervikane på Strøno i Os kommune.

Telttur til Ervikane på Strøno i Os kommune.

Det var før jul jeg fikk idéen om å invitere alle førsteklassingene (105 stk) på Søråshøgda skole på telttur i forbindelse med Friluftslivets år. Hele 18 familier takket ja. 22 barn og 19 voksne som tok utfordringen på strak arm! Noen med god erfaring fra teltturer, mens andre aldri før hadde overnattet i telt.

Alle må hjelpe til når teltene skal rigges.

Alle må hjelpe til når teltene skal rigges.

Vi kommer ned til teltplassen og jeg hever øyebrynene. Orkanen “Nina” har nemlig herjet kraftig med campområdet. Det ligger felte trær overalt! Marken er også gjennomvåt. Det er fullt av vannpytter der teltene skulle stått. Hvordan skal dette gå?

Vi får satse på at vannet ikke stiger i løpet av natten...

Vi får satse på at vannet ikke stiger i løpet av natten…

Heldigvis er det en enorm sporty gjeng som er med! Vi bretter opp ermene og setter opp tre store lavvoer og syv telt.

Leirplassen

Leirplassen

I tillegg strekker vi opp to store presenninger, noe som er helt nødvendig for å kunne ha det noenlunde komfortabelt ute.

Det er veldig praktisk å ha en stor presenning å gjemme seg under når det regner.

Det er veldig praktisk å ha en stor presenning å gjemme seg under når det regner.

Regnet fortsetter. Slikt vått vær med kun noen plussgrader er svært krevende. Alt blir vått. Og når det blåser blir det kaldt også. Men barna holder varmen, for det er jo så mye å finne på. De flyr rundt omkring, fisker etter krabber, går på oppdagelsesferd, spikker og samles rundt bålet.

Barn elsker å leke med flammer.

Det er gøy å leke med ilden.

Ingen kuttskader denne gangen.

Ingen kuttskader denne gangen.

God stemning rundt bålet.

God stemning rundt bålet.

Etter bålkos og kveldsmat er det rett i seng. Natten går helt fint. Vi sover trygt og godt. Guttene mine sov i en ulltrøye, ullstillongs, ullsokker med tøfler og lue. Bo ville ha en ekstra genser klokken fire om natten, mens Sune kastet av seg både lue og tøfler. Han var god og varm.

Gutta fikk lov å spille et spill på Iphonen før de la seg. Egentlig er jeg imot det, men de fikk lov allikavel.

Gutta fikk lov å spille et spill på Iphonen før de la seg. Egentlig er jeg imot det, men de fikk lov allikevel. Noen ganger orker jeg bare ikke ta opp kampen…

Ble det fint vær neste dag, slik YR.no hadde meldt? Nei. Men vi lar oss ikke skremme av den grunn og går en liten tur til en holme, tester slengdissen der, klatrer litt og prøver fiskelykken. Faktisk klarer barna å fange tre krabber også, deriblant en pyntekrabbe.

Barna prøver fiskelykken.

Barna prøver fiskelykken.

Det fins alltid noe spennende langs sjølinjen.

Det fins alltid noe spennende langs sjølinjen.

Så er det tid for retur. Til tross for regn og vind har vi faktisk hatt en strålende tur! Vi har mestret en vintertelttur og både voksne og barn tror jeg er rimelig stolte. Jeg er iallfall det. Vi pakker teltene ned og hiver sekkene fornøyd på ryggen. Det blir godt å komme hjem og få seg en varm dusj. Kanskje jeg skal slenge meg på sofaen i kveld og kose meg med en god film? Ahh, det blir jo litt godt å få litt skikkelig komfort igjen, innrømmer jeg for meg selv.

– Kom, nå er det på tide å dra hjem, sier en av pappaene.

Jeg snur meg og ser på datteren som kaster et bestemt blikk opp på han.

– Nei, jeg vil bo her! roper hun. De andre barna nikker.

For noen tøffinger!

Fanaposten skrev en artikkel om turen. Den kan du lese her.

 

4 thoughts on “Tøffinger i telt!

 1. Sånne turer gir varige minner for ungene, enten de har det varmt og godt eller de fryser seg gjennom natten… Hvilke soveposer bruker ungene? Regner med du har telt med dobbel duk.

  Like

  1. Ja, varige minner blir det. Absolutt. Ungene bruker Bergans juniorsovepose. Det står ikke noe komforttemperatur på den, men soveposene virker gode og varme. Jeg la Jervenduk Hunter over soveposene også. Teltet er Helsport Fjellheimen 4 Camp. Jeg er litt usikker, men tror ikke det er dobbel duk.

   Like

   1. Med dobbel duk mener jeg yttertelt og innertelt (soverom). Lurt med Jerven, den står på ønskelisten. Jeg har en Ajungilak Grevling (“Uteligger”) som jeg trekker utenpå soveposen, den holder kondensen unna (spesielt ved soving ute eller i lavvo med enkel duk)

    Like

 2. Så flott at noen tar slike initiativ. Ingenting rister barn og voksne sammen som en tur ut og kanskje enda mer når været er ufyselig.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s