12 tips til en mislykket teltnatt

Har du lyst at barna dine skal få en uutholdelig og iskald natt i teltet? Her er 12 essensielle tips som vil avskrekke dem fra å sove i telt i all fremtid.

1. Tynt liggeunderlag. Hvis du vil gi barna en hakkende kald natt i teltet, så gi blaffen i å isolere mot bakken. De er jo vikinger og tåler litt kulde, ikke sant? Unngå tykke liggeunderlag i skumgummi, eller oppblåsbart liggeunderlag med høy r-verdi (oppblåsbare liggeunderlag med høy r-verdi isolerer godt mot bakken). Evt dropp liggeunderlaget. Kuldegaranti.

2. Legg barna kalde. Pass på at frosten setter seg skikkelig i de små kroppene før du legger dem. De må ikke hoppe og danse for å få varmen før de kryper ned i posen, da er det fare for komfort og god nattesøvn. Det vil jo vi ikke ha.

Pass på at barna får skikkelig frosten i seg før du legger dem. Ikke gi de varm drikke, da får de fort varmen i seg.

Pass på at barna får skikkelig frosten i seg før du legger dem. Da blir det nok en kald natt. Ikke gi de varm drikke, da får de fort varmen i seg.

3. Dårlig sovepose. Sørg for at barna har en kald sovepose. Gamle hyttesoveposer og sommersoveposer er perfekte til det. Gi de også gjerne en sovepose beregnet for voksne, uten å knyte igjen nederst. Det er mer krevende for små barnekropper å varme opp en stor sovepose.

4. Våte klær. Har du og barna vært aktive, så har dere svettet og klærne er trolig litt våte. Bare behold disse klamme klærne på, for da tar det lengre tid å få varmen i seg. Unngå å bytte til tørt ull. Ikke bruk ullsokker. Ikke stillongs. Ikke ulltrøye. Og absolutt ikke lue.

En aktiv dag og våte klær. Bomullsklær er genialt for å få  frosten i seg. Ikke bytt til  tørt.

En aktiv dag og våte klær. Bomullsklær er genialt for å få frosten i seg. Ikke bytt til tørt. Aldri bruk ull, for ull holder på varmen selv om den er våt.

5. Glem jervenduken. Vanligvis er det lurt å legge jervenduken over soveposene, for den isolerer ekstra mot kald luft. Jervenduken bør ligge hjemme, hvis barna dine skal få smake på navnet Børge Ousland.

6. Åpne opp soveposene. La for all del barna ikke stramme hetten på soveposen godt igjen, for da holder de den varme luften inni soveposen. Nei, åpne godt opp og la kald luft strømme til!

7. Varmeflaske. Haha, kun for pyser det! Legg heller våte sokker og kalde sko i enden av soveposen. Det gir god kulde-effekt. Varmeflasker er behagelige å ha på kalde føtter, så unngå det.

Yr.no meldte 4 grader om natten. Feil. Det viste seg å bli en del kaldere, gitt.

Yr.no meldte 4 grader om natten. Det viste seg å bli en del kaldere, gitt.

8. Dropp å stramme ytterteltet. Hvis du strammer ytterteltet, så unngår du at det legger seg inntil innerteltet og at vannet trenger gjennom. Pass på at ytterteltet er slapt satt opp, slik at det legger seg inntil innerteltet. Resultatet er nydelige dusjstråler midt i fleisen om natten hvis det regner.

9. Reinsdyrskinn. Skygg unna! Noen har med seg ulltepper, reinsdyrskinn eller pikniktepper for ekstra isolasjon. Det er tull. Dropp alle unødvendige tiltak for økt varmeproduksjon.

10. Håndvarmere. Nei, nei, ikke bra. Håndvarmere er jo genialt for småfrosne barnehender.

11. Ikke spis. Legg deg sulten. Da har kroppen mindre energi å produsere varme med.

12. Dropp dobesøk. Ikke la barna gå på do rett før de legger seg. Sannsynligheten for at de må stå opp midt på natten for å lette på trykket øker da. De blir kald. Mål oppnådd.

PS! Tlf til medisinsk nødhjelp er 1-1-3. Kan være greit å vite.

Følger du disse triksene garanterer jeg at barna dine får en utrivelig og kald natt under teltduken. Hvis du derimot har lyst at de skal få en fin og varm natt i teltet? Ja, da bør du kanskje styre unna disse tipsene.

Sov godt!
Kjekt når solen endelig finner veien gjennom trekronene.

Hvis du velger en skyggefull teltplass forlenger du den kalde natten. Genialt!

Les også: 10 tips for en mislykket skitur

4 thoughts on “12 tips til en mislykket teltnatt

  1. Hi, this weekend is good in support of me, as this point in time i am reading this enormous educational paragraph here at my residence.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s