En laaang lange!

– Pappa, er du klar snart? Skynd deg, da! roper barna. De gleder seg til fisketur, og denne gangen skal vi prøve å fiske med sniksnøre. Dette fiskeredskapet består av et flyteelement med en lang line og seks angler.

IMG_0305

På vei ut for å fiske. Bo er kaptein for øyeblikket. Lyder er førstestyrmann.

Vi drar ut med båten og setter sniksnøret på en plass noen lokale fiskere har anbefalt oss. Deretter drar vi til stranden og bader og fanger strandkrabber, før vi noen timer senere drar tilbake og sjekker om vi har fått fisk.

Nå skal vi pokker meg sjekke om vi har fått noe fisk!

Nå skal vi pokker meg sjekke om vi har fått noe fisk!

Vi ankommer fiskeplassen, men hvor er sniksnøret, da? Vi finner det ikke igjen. Har noen tatt det, kanskje? Eller kanskje en veldig stor fisk har bitt på og dratt det langt vekk? Det siste skulle vise seg å være sant … Vi leter i 45 minutter, og endelig finner vi sniksnøret, flere hundre meter unna stedet vi satte det. Når jeg begynner å dra opp, er det veldig, veldig tungt. Dette kan bare bety én ting: storfangst!

Plutselig ser vi noe i havoverflaten rundt 30 meter unna oss. Noe stort, noe hvitt, noe vi aldri har sett før. Men hva er det? En sel? En nise? Eller kanskje en gris? Nei, en gris kan det vel ikke være! Griser lever jo ikke i havet, gjør de vel? Det er en stor fisk! Vi drar fisken nærmere, helt inntil båten, og med begge hender får jeg tak i fisken under hjellene og drar den over ripen. Den dundrer ned i dørken og spreller med den store, sterke kroppen sin! Vi må passe oss for de skarpe tennene! Etter en hard kamp må fisken gi tapt. Hva er det vi har fanget? Jo, det er en laaang lange! Frem med fiskevekten. Den veier hele 12 kilo! Jo-hoo! Det er så vidt barna klarer å holde den, selv når de bruker begge hender.

Langen lever i små stimer eller alene. Den spiser torsk, makrell, uer, sild og forskjellige flyndrer. Den tar også krepsdyr og blekksprut.

Langen lever i små stimer eller alene. Den spiser torsk, makrell, uer, sild og forskjellige flyndrer. Den tar også krepsdyr og blekksprut.

En skikkelig rugg av en lange. 12 kilo tung.

En skikkelig rugg av en lange. 12 kilo tung.

Etter fisketuren bærer det rett hjem. Fisken legger vi i baljen som vi plasserer i takboksen. Å filetere fisken er ikke så lett, men sammen klarer vi det, og etterpå lager vi herlige fiskekaker av langen vi har fanget.

Nam!

Et tips når du lager fiskekaker er å smake på fiskefarsen og krydre deretter.

Et tips når du lager fiskekaker er å smake på fiskefarsen og krydre deretter.

HAR DU OGSÅ LYST TIL Å FISKE MED SNIKSNØRE? SLIK GJØR DU DET.
Et sniksnøre består av en 100 eller 200 meter lang line med 6 rustfrie, store angler festet med et par meters mellomrom i den ene enden. Helt ytterst i den samme enden fester du et lodd (søkke) på rundt 2 kilo. I den andre enden er det festet et flyteelement. Du kan bruke mye forskjellig som agn, men vi har funnet ut at fersk makrell fungerer veldig bra. Bare husk å feste makrellen godt til anglene. Hvis du vil fiske lange eller bros- me, bør du sette «sniken» på mellom 80 og 200 meters dyp. Dypere enn det har jeg ikke prøvd. Så venter du 2–4 timer før du drar opp og ser om du har fått fangst. Det er enkelt, moro og veldig spennende!

Denne teksten har vært printet i Turboposten 2/2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s