Tips: elvefiske med bambusstang

Å gå langs elven og fiske etter fjellørret med bambusstang er veldig spennende og moro. Det er lett å få fisk på kroken!

Her er tips til deg som vil ta barna med på elvefiske med bambusstang.

 • Du får en bambusstang for under 100-lappen på XXL. Kjøp i tillegg et tynt fiskesnøre, kroker (her vil jeg anbefale størrelse 4) og noen små blylodd til å feste på snøret.
 • Bind snøret til stangtuppen, men la snøret ikke være for langt. Da blir det vanskelig å kaste. La det stoppe en liten meter over enden på bambusstangen. Surr gaffatape rundt stangen der kroken henger, slik at du kan feste kroken i gaffatapen.
img_2872

Snik dere frem mot elvekanten, så dere ikke skremmer ørreten.

 • Dere må snike dere ned til elvekanten. Fisken reagerer på raske bevegelser og den reagerer på vibrasjoner i vannet. Vær derfor rolig ved elvekanten, ikke trampe og ikke gå for nært vannet. Da skremmer dere bare fisken.
 • Det er makk som er best å bruke til å fiske med. La barna lete etter makken under steiner og stubber. Ha mose i koppen med makk, slik at makken ikke tørker ut. Du kan kjøpe gummimakk på boks i sportsbutikken, og fisken biter på den også, men ekte makk fisker mye bedre.
 • De første kastene i kulpen er viktig. Da biter fisken! Vær klar med én gang kroken er kommet uti vannet. Ørreten kan bite på etter få sekunder. Har du stått over fem minutter i en kulp uten napp kan du gå videre til neste kulp, for da er det ikke bitt.
img_2871

Vi fester ørreten innpå en kvist som vi bærer med oss videre til neste kulp.

img_2874

7 ørreter i den første kulpen! Det er ny rekord. Vanligvis får vi maks 2 ørret i en kulp.

 • I starten trenger kanskje barna litt hjelp med kastingen. Velg et egnet sted å la dem trene. Finn et sted uten trær og busker, for det er lett å sette seg fast i omliggende trær. Hvis barna trenger mer trening på å kaste ut med bambusstangen, så la de øve på slutten av fisket i en kulp, når fisken likevel ikke biter likevel.
 • Hvor biter fisken? Se etter bakevjer og nedenfor fosser. Eller langs elvekanten. Det er vanskelig å få bitt der det er sterk strøm.
 • Fest ett til to små blylodd på snøret ca 30 cm over kroken. Det er særlig viktig om det er mye vann i elven. Blyloddet drar kroken ned mot bunnen, der fisken er.
img_2896

7 ørreter på en ettermiddagstur. Kveldsmaten er fikset!

 • Ha sikkerhet i høyfokus. Det er ofte glatt på steinene langs elven. Vær forsiktig. Jeg vil også anbefale å gå litt unna barna når du skal feste ny krok på. Barn løper mye og snøret ser de trolig ikke. Det har skjedd flere ganger med meg at de har løpt rett på snøret mens jeg holder på å feste ny krok på. Det er ikke særlig hyggelig. Nå tar jeg både stang, snøre og krok og går 10 meter unna når jeg fikser stangen.
img_2925

En av de beste kulpene langs Mødalselven dette.

 • Vil dere spise fisken ved elvekanten? Det er veldig koselig. Husk da å ta med aluminiumsfolie, sitronpepper og litt smør. Da blir fisken perfekt!
 • img_2937

  Ørret stekt direkte over bål smaker ok, men jeg syns det blir mye bedre om vi peprer og salter den. Barna liker godt sitronpepper.

 • Timing er viktig. Med en gang det napper, så rykk til! Prøv å holde et godt øye med snøret, se når det blir stramt og kjenn etter. Hvis ørreten biter og du ikke rykker til, så kan du miste den.
 • La også barna ta livet av fisken selv og sløye den. Det lærer de mye av. Vis dem rolig og forklar hvordan det skal gjøres. Vi skal behandle fisken med respekt av avlive den kjapt og humant.
img_2870

Før stangen nedover langs strømmen og trekk så oppover, mot siden. Bang! Der biter det!

 • Hvilke farge du har på klærne spiller liten rolle. Fisken reagerer heller ikke på om barna bråker.
 • Er stangen for lang og tung for små hender? Bambusstangen har tre ledd, kanskje det holder å bruke de to øverste da? For en seksåring kan en lang bambusstang bli litt uhåndterlig. En åtteåring kan bruke full lengde.
img_2918

14 ørret til middag. De gikk unna på et blunk. Hva er bedre enn å spise selvfisket ørret?

img_2897

Minstemann lurer på hva i huleste disse sleipe greiene er for noe! Det er litt rart å ta på.

Barn under 16 år fisker gratis i de fleste elver i Norge.

Håper disse tipsene gir dere lyst til å prøve selv. Det blir veldig moro! Bare prøv.

Skitt fiske!

Les også: 13 tips til en mislykket fisketur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s