Lyst å ta barn med ut i naturen?

Turboklubben i Lysefjorden

I 2015 flyttet jeg til Lysefjorden i Os kommune i Hordaland. Jeg fant snart ut at det ikke fantes et friluftslivstilbud for barn i nærmiljøet. Siden jeg gjerne ville at barna mine skulle kunne ha glede av friluftsliv i hverdagen, så tok jeg initiativ til å lage en Turboklubb – en friluftslivsklubb for barn mellom 4 og 12 år. Jeg tok kontakt med Barnas Turlag i Os. Målet var å lære barn enkelt og naturvennlig friluftsliv.

Turboklubben pΠtelttur i Ervikane, oktober 2017.

Turboklubben pŒå telttur i Ervikane. Her prøver vi å få fyr på never ved hjelp av tennstål.

Jeg fikk med meg venner, naboer og foreldre til barnas klassekamerater. Det var ikke alle som var turledere fra starten av, men det var heller ikke nødvendig. Nå har flesteparten gjennomført DNTs grunnleggende turlederkurs. Sammen la vi et vinter- og vårprogram. Orientering, sølepytt-safari, trolltur, fisketur, hvordan bygge bål og insektjakt var noen av aktivitetene vi gjorde. Vi fant kjapt ut at det å ha Turboklubb hver tirsdag ble litt for hektisk i en allerede travel hverdag, så derfor har vi nå Turboklubb annenhver tirsdag, fra klokken 17.30–19.00. Et poeng er også å ha aktivitetene i nærmiljøet, slik at det ikke blir for langt for foreldrene å dra (det er det ikke tid til i en travel hverdag).

Turboklubben i Os ror Oselvar sammen med Oselvarlaget, mai 2017.

Turboklubben ror Oselvar sammen med Oselvarlaget.

Det er utrolig kjekt å være med å arrangere Turboklubben. Vi har nå nærmere 40 barn på deltagerlisten, og de er veldig ivrige og har mange spørsmål og kommentarer underveis når vi er på tur. Vi er seks ledere som bytter på ansvaret å lede og planlegge de ulike tirsdagsaktivitetene. I februar skal vi på hyttetur og i juni skal på på kano-ekspedisjon.

Turboklubben pΠtelttur i Ervikane, oktober 2017.

Masse lek og moro når vi er ute. Her leker vi 50-leken.

Gjør det enkelt

Vi prøver å lage enkle aktiviteter som ikke krever for mye forarbeid og planlegging. Og så prøver vi ikke å ha for hektisk program. Vi er ute halvannen time og tiden går fort. Vi prøver å planlegge for det uforutsette, for det er alltid noe spennende som dukker opp som vi må utforske og undre oss over.

En gang da vi lærte barna å bygge ulike typer bål hadde det regnet veldig mye. Bekken som gikk til og fra leirstedet var blitt til en elv. Vi måtte finne en stor trestokk og balansere på den for å komme over elven. Da vi var ferdig for kvelden spurte jeg barna hva som hadde vært kjekkest. Jeg antok at det var å bygge pagodebålet og grille pølser, men der tok jeg feil. – Det gøyeste var å balansere på stokken over elven, sa barna. De fortalte meg ivrig om hvor spennende det hadde vært og de var stolte over at de turde det. Et godt eksempel på en aktivitet som vi turledere ikke hadde planlagt, men som ble veldig givende og moro for barna likevel.

Turboklubben i Os på insektjakt.

Her er vi på insektjakt. Den kule billen!

Flere Turboklubber i Norge

Turboklubben er underlagt Barnas Turlag, som er en del av Turistforeningens tilbud. Odal Turlag var først ute med egen Turboklubb, og vi, Turboklubben i Lysefjorden, var ute som nummer to i Norge. Etter oss har det kommer til tre Turboklubber i Bergen og en i Vadsø. I tillegg er det Turboklubber under oppseiling i Sandnes og Vestrålen, og kanskje flere steder?

Jeg håper inderlig det blir dannet flere Turboklubber rundt omkring i Norge. Det at barn får være ute i naturen og lære både den og seg selv å kjenne, syns jeg er viktig. Å være ute gir mestring. Naturen har utfordringer for alle. Å «bestige» en stein kan være lett for en niåring og umulig for en fireåring. Steinen kan klatres på fra alle kanter, og straks barnet har kommet til topps, kan det prøve en ny rute igjen.

Naturen er også foranderlig, og det gjør den spennende. Det er alltid noe nytt å oppdage og en fin arena for fellesskap. Ute hjelper man hverandre med oppgaver. Gode vennskapsbånd blir bygget. Fantasi og kreativitet stimuleres også av de mulighetene naturen gir.

Turboklubben i Os på insektjakt.

Ned på kne. Vi turledere er selvsagt med og oppdager alt det rare som fins i naturen.  Naturen er en fin arena hvor barna kan få allsidige utfordringer som setter krav til fysiske og motoriske ferdigheter, risikomestring og spenningsregulering.

Jeg syns ikke det er krevende å være en del av ledergruppen i Turboklubben. Vi har få møter (2–3 møter pr. år) og når vi er flere voksne på lag, så blir oppgavene fint fordelt. Turlaget dekker også utgiftene vi har når vi er frivillig.

Syns du dette høres spennende ut? Har du lyst å starte egen Turboklubb? Ta gjerne kontakt med meg, så kan jeg fortelle mer, men først så kommer noen gode tips til hvordan starte egen Turboklubb.

Start din egen Turboklubb på 1-2-3

• Kontakt ditt lokale Barnas Turlag og si at du vil starte Turboklubb.

• Rekrutter frivillige turledere (foreldre i klassen, naboer, venner).

• Ha et planleggingsmøte med de nye turlederne og lag program.

• Hør med ditt lokale turlag hvor mye de kan gi i økonomisk støtte til etablering og drift.

• Annonser på skolen og i lokalmiljøet for å få deltakere.

• Prøv å få en lokalavis til å skrive om dere.

• Lag Facebook-side

Noen gode tips

• Det er lurt å avgrense aldersspredningen i gruppen. • Oppmøte i nærmiljøet der folk bor. • Ikke mange planleggingsmøter. • Alle trenger ikke inngående friluftslivskunnskap, men noen må ha det.

Turboklubben i Os på insektjakt.

Tian i Turboklubben under insektjakt.

Forslag til aktiviteter

• Lage ulike typer bål • Softisorientering • Refleksløype med quiz • Fisketur                           • Førstehjelp • Sølepyttsafari • Trolltur • Oppdagelsesferd i fjæra • Insektjakt • Spikkekurs • Terrengsykling i skogen • Sommeravslutning med teltovernatting

Verdens største lekeland_nes

Åpning av Verdens største lekeland ved Inste Raudlivatn i Os kommune. Vi var der på teltovernatting.

Vi laget en knallstilig film da vi åpnet «Verdens største lekeland» for Den Norske Turistforeningen sommeren 2016. Her kan du se filmen.

Vi har vært heldige og fått mange fine oppslag i lokalavisen, her kan du se noen av artiklene.

Turboklubben tar av (Os og Fusaposten)

Turbostart på året | midtsiden

Ein fantastisk kombinasjon av tur og kultur | midtsiden

Starter Turboklubb for barn | NyttiOs.com

Kanotur gav meirsmak (Os og Fusaposten)

Graut og nisse i skogen | midtsiden

Turboklubben opna verdas største leikeland! | midtsiden

Turbokveld i Oselvar | midtsiden

Turboklubben pΠtelttur i Ervikane, oktober 2017.

Sist telttur vi var på var vi over 50 små og store. 16 telt var slått opp. Knallgøy!

One thought on “Lyst å ta barn med ut i naturen?

  1. Dette er så smart! Takk! Vi har flyttet utenfor Örebro i Sverige, og her finnes det så mye fin natur å utforske, men ingen DNT, ingen turlag, ingenting! Jeg skal ta med tipsene dine, og kanskje vi kan lage noe lokalt med småbarnsfamilier her vi bor!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s