Tips til teltturen

Lyst å dra på telttur, men usikker på alt du bør tenke på? Her er noen gode tips.

Å dra på telttur er veldig moro, enten du drar alene, med venner eller familie. Men for at teltturen skal bli en fin opplevelse er det et par ting som er lurt å huske på før du slår opp teltet. 

Velg et passende sted

For det første se til at teltet er komplett og ikke ødelagt, og at du har alle plugger og stenger med deg. Sjekk dette i forkant. Det er egentlig innlysende, men jeg har flere ganger truffet personer som enten mangler plugger til teltet, eller hele innerteltet. Er du usikker på hvordan du skal sette opp teltet, så test gjerne dette ut før du drar hele familien eller venneflokken med deg ut på teltturen. Når du du har kommet frem til stedet du skal telte, så se etter en teltplass som ligger i ly for vinden og med kort vei til ferskt vann. Tenk også på solforholdene. Er det viktig for deg å ha kveldsol ved teltet? Om sommeren vil du helst ikke ha solsteken rett på teltduken tidlig om morgenen, for da blir det kokvarmt. Finn da et sted teltet står i skygge de første timene på morgenen.

Før du setter opp teltet, så sjekk underlaget. Velg et flatt område uten steiner. Rydd vekk kongler og kvister. Ikke sett opp teltet i en dump, for der samles alt vannet om det begynner å regne. Sett opp teltet i god avstand fra bålet, slik at gnister ikke svir hull i teltet. Husk også å spenne opp alle bardunene (tauene på teltet) godt. Et stramt telt hvor innerteltet har lite kontakt med ytterteltet er bra. Det gir mindre kondens og om det skulle begynne å regne, så drypper det ikke så lett vann gjennom teltduken.

Hold varmen

Det kan faktisk bli kaldt på natten selv om det er sommer, så ha med gode soverposer og ullklær. Bytt til tørre klær før du skal legge deg. Om du er litt kald på kvelden, så prøv å få varmen i kroppen før du kryper ned i soveposen, enten ved å bevege deg, eller drikke noe varmt. Liggeunderlaget må isolere godt mot bakken.

Et annet tips er å vamre opp vann på kvelden og ha i en termos, slik at du kan drikke en varm drikk på morgenkvisten, eller lage havregrøt enkelt og kjapt.

Ikke bruk primus eller andre kokeapparat inne i teltet, om ikke du er en erfaren teltet og kjenner utstyret ditt meget godt. Lag heller maten i ytterteltet og spis den der eller ute for å unngå søl. Å legge seg varm, god og mett øker sjansen for deilig tornerosesøvn.

Kiellandbu i Bergsdalen.

Kiellandbu i Bergsdalen, utsikt over Fyksesundet, Hardangerfjorden og Folgefonna i det fjerne.

Mat

Hvis du ikke skal gå langt, så ta gjerne med alt hva du ønsker av mat og drikke. Skal du gå flere timer, ville jeg vært mer restriktiv. Real Turmat er den enkleste varianten. Dette er tørket mat som du heller kokende vann i. Du kan velge mellom flere utgaver og smaken er god. Å kombinere matlaging med bål er koselig. Du kan med fordel forberede så mye som mulig hjemme før avreise, for å gjøre matlagingen enklere utendørs. Når jeg er med barna mine på tur gjør jeg det enkelt, for jeg vil heller bruke tiden sammen med dem enn å lage mat når jeg er ute. Jeg lager gjerne fiskehamburger, har ferdig lapskaus på termos, egg og bacon til frokost er obligatorisk og tomatsuppe er noe alle liker. Laks med grønnsaker i aluminiumsfolie smaker nydelig etter 10 minutter ved bålglørne. Ellers pleier jeg å ha polarbrød og en tube skinkeost, eller frukt, som jeg gir til barna som mellommåltid. Enkelt og greit. Etterpå måltidene er det lurt å vaske opp med en gang før maten tørker inn på tallerkenene.

Ren leirplass

Det som kommer inn må også ut. Det er ikke kjekt hvis alle går på do overalt. Finn et sted, gjerne et for guttene og et for jentene, som dere kan bruke som toalett. Grav et hull på ca halvannen meter, det gjør susen. Dekk til med jord og kvister før dere drar fra teltplassen. Innen du legger deg på kvelden, så pakk ned maten og rydd opp leirplassen etter deg, slik at ikke mus eller fugler kommer og forsyner seg av matrester. Det kan bli et voldsomt spetakkel om måkene finner frem til boss eller halvspiste pølser utenfor teltet. Måker bråker voldsomt, særlig klokken halv fire om morgenen når du helst vil sove videre. Men du kan jo ta med deg ørepropper. Det hjelper mot både snorkende venner og fuglebråk. Det er flere ganger to små, gule ørepropper har reddet nattesøvnen min.

På telttur er det kjekt å ta med enten kortspill, en bok eller andre spill til å kose seg med om kvelden. Det er sosialt og hyggelig. Hodelykt eller teltlykt kan være greit å ha med. Før du kryper for godt inn i soveposen, så gå på do, selv om du ikke føler trang til det. Det gjelder særlig når du har barn med deg. Så slipper du å stå opp for et dobesøk klokken to om natten.En liten flaske antibac i lommen er greit å ha.  

Neste morgen

Noe av det herlige jeg liker med teltturer er roen som senker seg når jeg er ute i naturen. Om morgenen er det første jeg gjør å koke opp vann, ta meg en kaffe og nyte naturen rundt meg. Det er en herlig stund! Etterhvert begynner jeg å pakke sammen utstyret og samler tingene mine. Se til å få meg deg alt bosset og etterlat så få spor som mulig etter besøket ditt.

Ny telttur

Ok, du har hatt en fin telttur og vil gjerne gjøre det igjen. Supert! Husk da å tørke teltet etter bruk. Da varer det lengre. Det samme gjelder sovepose og annet utstyr. Det må rengjøres og tørkes godt før du legger det i boden. Og du, prøv å husk på hvor du legger alt sammen, for da blir det lettere å finne alt igjen. Det beste er at hver av tingene ha sin faste plass. 

Det er mange flotte plasser å telte i rundt omkring i Os, for eksempel Ervikane, Vinnesholmen, Oksebåsen, Kalneset, Kobbervågen og ved Inste Raudlivatn. Jeg anbefaler www.bof.no for å sjekke ut fine teltplasser.

God tur!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s