Den avskyelige snømannen ved Mosdalsbu

Jeg oppdager et digert fotspor! Det kan bare bety én ting. Den avskyelige snømannen må ha vært her.

Det er vinter og snør lett, jeg er på tur til Mosdalsbu-hytten på Vestvidda. Det ligger 20 cm snø på bakken og jeg går alene opp gjennom lien fra Ringedalsvannet mot Mosdalsbu. Plutselig oppdager jeg et gigantisk fotspor foran meg! Det er nesten tre ganger så langt og dobbelt så bredt som foten min. Kan det virkelig være fotsporet til Den avskyelige snømannen??!

Menneskeapen fra Himalaya

Du har vel hørt om Den avskyelige snømannen? Det er en stor, menneskelignende skapning, en blanding mellom menneske og ape. En menneskeape som flere ganger er påstått å ha blitt sett i Himalaya-fjellene i Tibet og Nepal. Denne store menneskapen kalles også Yeti og den kan bli tre meter høy og har brun, raggete pels. Det er veldig få mennesker som har sett Den avskyelige snømannen. Mange mener den ikke finnes, men når jeg ser dette fotsporet rett foran meg blir jeg usikker.

Tur til Mosdalsbu, oktober 2018.

Sjekk det store fotsporet! Er det en Yeti som har vært her??

Er jeg i fare?

Er Den avskyelige snømannen i nærheten nå? Jeg ser meg rundt. Er jeg i fare? Pulsen stiger. Hvorfor ville Den avskyelige snømannen gått helt fra Himalaya og hit til Mosdalsbu på Hardangervidda vest? Men kanskje den ville komme hit, fordi det er så fint her? Mosdalsbu er jo en koselig, liten hytte. Kanskje den hadde hørt om Mosdalsbu og ville dra hit for å bo på hytten og spise joikaboller og lese i gamle DNT-årbøker? Kanskje var det den siste avskyelige snømannen i hele verden og alle jaktet på den og ville drepe den og nå flyktet den så langt vekk den bare kunne? Kanskje den egentlig var snill og bare ville finne en venn?

Ingen kommer til å tro dette

Jeg ser ingen andre store fotspor i snøen. Det er bare dette ene sporet. Merkelig. Hvor har den gått videre? Ned mot Odda? Over fjellet, østover? Kanskje den har hørt om flere hytter den vil bo på?

Jeg tar frem fotoapparatet. Knips! Dette må jeg ta bilde av, for ingen kommer til å tro meg når jeg forteller at jeg har sett spor av Den avskyelige snømannen. Jeg gleder meg til å komme hjem og fortelle om oppdagelsen. Når jeg går nedover mot Ringedalsveien igjen ser jeg meg over skulderen flere ganger.

Tur til Mosdalsbu, oktober 2018.

Har Den avskyelige snømannen bodd her i Mosdalsbu??

Her er beviset

Neste dag viser jeg bildet til selveste sjefen for Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven. Fotoet er selve beviset på at Den avskyelige snømannen når er kommet til Norge.

– Se! sier jeg. – Et digert fotspor som kommer fra Den avskyelige snømannen. Jeg så det på vei til Mosdalsbu i går!

Helene gransker bildet nøye. Hun holder det opp, snur og vender på det. Så legger hun det fra seg igjen.

– Det der er ikke et fotspor, sier Helene. – Og dessuten finnes ikke Den avskyelige snømann.

– Finnes ikke?

– Nei, det er bare gammel overtro. I gamledager trodde folk på Den avskyelige snømannen, men ikke nå lenger. Det er bare viss-vass. Vet du, i 2017 analyserte noen forskere ni levninger som hadde blitt hevdet å komme fra Den avskyelige snømannen. Åtte av levningene viste seg å komme fra bjørner, mens den niende var fra en hund. Den avskyelige snømannen fins altså ikke.

Hun ser på meg og smiler.

– Det er et spor fra en truge, sier hun.

Den moderne, avskyelige snømannen

Rart. Dette stemmer ikke. Jeg er ikke enig med sjefen for selveste Bergen og Hordaland Turlag, for jeg så jo fotsporet selv. Det var ingen andre folk i nærheten. Det var ingen som nettopp hadde vært på hytten. Det var ingen dyr der heller.

Men hva om det faktisk er et trugespor, slik Helene sier? Nymotens truger ser jo slik ut, som et digert fotspor.

Plutselig går det opp for meg. At jeg ikke har tenkt på det før.

Den avskyelige snømannen har gått med truger!

Tur til Mosdalsbu, oktober 2018.

Hva?! Har Den avskyelige snømannen snudd opp den på denne digre steinen??

 

Artikkelen stod på trykk i Turboposten 2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s