Den forsvunne gullskatten ved Gullhorgabu

 

Det blinker intenst fra bunnen av vannet. Hva? Kan gullskatten ligge der?!

Det er en solfylt, vindstille sommerdag, og jeg trasker innover fra Småbrekke til Gullhorgabu turisthytte i hjertet av Bergsdalen. Solen varmer godt der jeg går oppover den gamle militærveien og forbi Storlitjørn – dette store, mørke vannet som ligger ganske nær hytten. På veien mot Gullhorgabu går jeg forbi en merkelig stein. Jeg stopper. Det viser seg å være en runestein med røde, snirklete inngraveringer. I steinen er det tegnet inn en slange som biter seg i halen og vikinger som slåss. Vikingene kjemper med spyd, øks og sverd. Hva var det de var så sinte for? Hvorfor kriget de?

Runesteinen er satt opp til minne om slaget ved Gulltjørna. Sagnet sier at det var vossakongen og samningakongen som møttes til kamp her for tusen år siden. Samningene ble jaget på flukt, men før samningakongen og hans menn forsvant, kastet han et gullbord i Nedsta Gulltjørna.

«Et gullbord», tenker jeg. «Hva om det fortsatt ligger der i vannet?» Jeg skynder meg til hytten og løper bort til Nedsta Gulltjørna for å se etter gullbordet. Blinker det noe sted? Kan gullbordet fortsatt ligge her? Det er flere som har lett etter gullbordet, men hittil har ingen funnet det. Jeg går bortover langs vannkanten og studerer bunnen.

Jeg ser ingenting.

Familievennlig hytte

Temperaturmåleren bikker 25 grader, og barna bader og leker ved Gullhorgabu, som er en av de mest populære turisthyttene i Bergsdalen. Det er flere barnefamilier som har gått hit fra Småbrekke, som er den korteste veien. Den turen tar ca. 3 timer å gå, og litt lengre tid for små barneføtter. Hytten er moderne og troner som et palass med store vinduer i det vakre landskapet. Før jeg legger meg, tenker jeg på gullskatten, og jeg drømmer om vikinger, drager og et skinnende gullbord.

Stien mellom SmŒbrekke og Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018.

På stien mellom Småbrekke og Gullhorgabu i Bergsdalen står det en varde til minne om slaget ved Nedsta Gulltjørna.

Er dette skatten?

Neste dag må jeg dra tidlig hjem, og skynder meg av gårde. Jeg kaster et siste blikk på Nedsta Gulltjørna og håper å se den forsvunne gullskatten, men ser ingenting annet enn det mørke vannet.

Så skjer det noe rart. For mens jeg går på stien på vei hjem, passerer jeg Storlitjørn, et annet og mye større vann som ligger lengre borte fra hytten, og da oppdager jeg at noe blinker i vannet! Kan dét være gullskatten??! Men så rart, sagnet sier jo at skatten ligger i Nedsta Gulltjørna, og ikke her, i Storlitjørni, der jeg er nå? Kan samningakongen har kastet gullbordet i dette vannet, og ikke i Nedsta Gulltjørna, slik alle tror?

Det blinker intenst fra det skinnende nedi vannet, men jeg har dårlig tid, for jeg har avtaler i byen jeg må rekke. Skal jeg virkelig ta meg bryet med å gå helt ned? Det er vel bare en verdiløs stein eller en ørretsluk som ligger der og blinker mot meg? Jeg bestemmer meg for å ikke gå ned og sjekke, for jeg må rekke de viktige avtalene mine i byen.

Så jeg går videre – uten å sjekke om det virkelig var gullskatten jeg så blinke i vannet.

Denne avgjørelsen angret jeg bittert på senere. For hva om gullbordet faktisk lå der? Hvorfor tok jeg meg ikke tid til å sjekke det?

Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018.

Gullhorgabu i Bergsdalen, en familievennlig hytte.

Kanskje du finner gullskatten?

Dette skjedde i fjor sommer, og jeg har ikke hørt om noen som har funnet gullbordet ennå. Det betyr nok at det fortsatt ligger der. Kanskje ikke ikke Nedsta Gulltjørna, som alle tror, men i Storlitjørna, der jeg så noe blinke i vannet. Nå må du undersøke bildet under, som er markert med et lys der jeg tror at skatten ligger. Hvis du skal dit, så ta en nøye titt og se om du finner gullbordet, ok?

Men husk, hvis du finner det, så husk å dele skatten med meg!

Skjermbilde 2019-09-10 kl. 14.19.53

Du kan booke seng på Gullhorgabu. Medlemspris overnatting voksen er 275 kroner. Barnemedlemmer overnatter gratis på våre hytter: Bestill sengeplass her: bergenoghordalandturlag.no/sengebooking/

Saken stod på trykk i Turboposten, september 2019.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s