Lange på 24 kilo og 164 cm!

– Hent kleppen! roper jeg til Bo (11). Gøttet er røket og i sjøen flyter en rekordstor lange fritt. Vi har kun sekunder på oss før den trolig synker til bunns.

Jeg og en kamerat, Petter Søreide, er på fisketur samme med barna våre. Vi har tidligere på dagen satt flere sniker og nå skal vi trekke dem.

– Fisk! roper jeg. Jeg kjenner det napper virkelig hardt mens jeg drar inn. Dette er en helt annerledes napping enn småfisk. Her snakker vi dype napp, kraftige dragninger. Det er nok en stor fisk på, tenker jeg.

Jeg drar og drar opp, så roper Petter fra sin båt: – Jeg tror sniken din har satt seg fast i min!

Er det mulig? Har snikene virkelig viklet seg inn i hverandre? Er det ikke fisk jeg nå drar opp, men Petter sin snik? Jeg kjenner at tanken på at det kanskje ikke er fisk jeg drar på fester seg, men så ser jeg noe digert stige opp fra havet!

– Der!!! Stor fisk! roper jeg. I havoverflaten 15 meter bortenfor båten min ser jeg to digre lange duppe i overflaten. Den ene er ca 5–6 kilo, den andre anslår jeg til kanskje 12 kilo? Sune (9) drar de rolig mot båten mens jeg bakker. Vi oppdager at den ene langen er virkelig diger! Men da jeg overtar og drar den mot båten ryker så gøttet!

– Neeii! roper jeg.

For en ulykke! Langen er nå helt fri og dupper i sjøoverflaten. Den er ikke død, men svimeslått og jeg ser den beveger seg. Jeg skjønner at vi har veldig dårlig tid om vi nå skal klare å få den opp i båten. Den kan synke ned til bunns!

– Ta kleppen! roper jeg til Bo. – Du må kleppe langen! sier jeg til ham mens jeg bakker båten mot langen.

Bo har kun kleppet fisk to ganger tidligere i livet sitt, så han er ikke særlig erfaren. Sist gang han prøvde å kleppe en fisk endte det med at han smelte kleppen i båten istedenfor fisken. Denne gang MÅ han treffe perfekt.

Jeg ser han konsentrer seg mens jeg bakker båten mot fisken, og så smeller han til med kleppen!

– Der sitter den!! roper Bo.

Kleppen har fått godt feste i det digre fiskehodet.

Sammen tar vi tak og løfter av all kraft fisken ombord i båten. Det er et enormt beist på hele 24 kilo og 164 cm, den største fisken vi noen gang har fått!

Jubelen står i taket!

img_6248

Takket være Bo klarte vi å få fanget fisken.

– Knallbra jobbet! sier jeg til Bo. – Det der var ditt livs klepp, altså! Strålende!

Vel tilbake på bryggen hjelper Petter med å filetere fiskene vi har fått sammen. Han er flink med kniven og skjærer ut fine fileter.

Dette blir middag i mange måneder fremover! Deilige fiskekaker!

img_6265

img_6278img_6273

img_6243

2 thoughts on “Lange på 24 kilo og 164 cm!

  1. Jeg bøyer meg i dønningene. Heftig rekord – kanskje en rekord dere aldri kommer til å slå? Spennende historie også. Jeg tror nok fisken fløt godt selv om snøret røk, bunnfisk blir “sprengt” når de blir dratt fort opp fra 100 meter eller dypere. Kos dere med fiskekaker i “lange tider”. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s