Bekledning

Vinterbekledning er ikke alltid så lett. Hvor mye klær trenger egentlig barna på seg? Det er mange variabler som spiller inn: vær, vind, temperatur, fuktighet, aktivitetsnivå, kleskvalitet og hvor lenge vi er ute.

Her kommer noen tanker rundt bekledning.

  Snølek

Det er lett for å ta for mye klær på barna. Vi vil jo ikke de skal fryse. Meningen er god, men resultatet er ikke alltid like heldig. Barn er ofte aktive, og med masse klær blir de lett for varme, starter å svette og begynner å fryse når aktivitetsnivået synker igjen.

Ull er gull. Ull blir ikke kald når den blir våt, og det er en stor fordel. Jeg bruker masse ull, og noe fleece. Fleece fungerer også bra, men holder ikke på varmen på samme måte når den blir våt, og fleece er veldig lett antennelig, så her må man være obs med stearinlys i nærheten. Ellers er det bedre med flere tynne plagg enn få store. Med to tynne ullgensere kan man lettere regulere varmen enn hvis man kun har én tykk ullgenser.

Gamasjer både varmer og blokkerer snøen ute. De er derfor gode å ha i dyp snø, selv om skiene ikke er med. Votter med innerhansker er også en fordel. Ta ut innerhansken og heng over peisen for hurtig tørking. Det samme gjelder vintersko som har uttagbar innersko i ull. Innerskoen kan tas ut om kvelden for hurtig tørking, og de fungerer også som tøfler på et kaldt hyttegulv. Er jeg ute på tur og det er litt vind og muligheter for snøvær pleier jeg ta med skibriller, både til meg selv og ungene. En stor fordel hvis det begynner å dra seg til.

Pause i snøen

Goretex bør ha en vannsøyle på 10.000 mm for å være noenlunde vanntett. Mindre enn det pleier ikke jeg å kjøpe. Problemet med Goretex er jo at membranen blir slitt og til slutt trenger vann gjennom. Goretextøy må vaskes og impregneres med spesialvaskemiddel, som er ganske dyrt. Men på den andre siden får du et lett og funksjonelt plagg, som holder vannet ute (iallfall ett år eller to) og ikke minst puster Goretexen og transporterer fuktighet ut fra kroppen. De klassiske regnjakkene og -buksene er derimot 100% vanntett (og er det “til evig tid”), men ulempen er at de ikke puster og transporterer fuktighet ut på samme måte.

Værmessig er 0 grader og sludd mer krevende enn -10 grader. Med sludd og regn blir barna våte og lett kalde. Da er det viktig å passe på. I -10 er snøen tørr, og barna holder seg lettere tørre.

Har du gode råd til vinterbekledning, så del de gjerne her på siden. Det setter jeg pris på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s